top of page

‘Αισθανόμαστε την αρχιτεκτονική ως μια γοητευτική διαδικασία δημι- ουργίας. Αυτή η συνθετική διαδικασία είναι μια επίπονη δοκιμασία με ιδιο- μορφίες. Απαιτεί πειθαρχία, αφοσίωση και προγραμματισμό. Το μονοπάτι της συνθετικής διαδικασίας από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είναι γραμμικό. Τροφοδοτείται συνεχώς από ερεθίσματα, φέρει διακλαδώσεις, κάνει κύκλους και –μέσα από δοκιμές και πειραματισμούς– μας οδηγεί πίσω και ξανά εμπρός. Αντιλαμβανόμαστε το μονοπάτι αυτό ως μια ακροβατική περιπέτεια που μας συναρπάζει και μας καλεί να το διαβούμε ξανά και ξανά, πέρα και πάνω από τα όρια…’

 

Το γραφείο 40.22.Architects, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 2009 από τις Αναστασία Παπαδοπούλου και Βανέσσα Τσακαλίδου. Από το 2016, προστίθεται στην ομάδα η Ελευθερία Δισλή. Το ‘40.22.’ είναι ένας εκ προθέσεως δείκτης για τη ‘συντεταγμένη αρχιτεκτονική’, που αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν μοναδικά έναν τόπο στο χώρο, αλλά φανερώνει παράλληλα τη διαδικασία σύνταξης και συντονισμού μιας αρχιτεκτονικής αφήγησης. Αφετηρία κάθε αφήγησης –που διαφέρει σε κλίμακα και πολυπλοκότητα και ταλαντεύεται μεταξύ αρχιτεκτονικής, design, αρχιτεκτονικής τοπίου και τέχνης- αποτελεί η ανάγνωση της δομής του τόπου και η ανάδειξη της μοναδικότητάς του. Η ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την καινοτομία με κοινωνικο-οικονομικά, αντιληπτικά και οικολογικά κριτήρια, η αναζήτηση του νοήματος σε κάθε έργο και η επιμονή για την υλοποίηση κάθε ιδέας διαμορφώνουν τη συνολική ταυτότητα του γραφείου.

Οι 40.22.Architects ασχολούνται με τον σχεδιασμό δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, δημόσιου χώρου, εικαστικών έργων, καθώς και με το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και εκθέσεων. Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο τους έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα συνέδρια και εκθέσεις (Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων ΕΙΑ, 3η & 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, ΔΟΜΕΣ 2013 & 2014, Έκθεση βραβείων Europan5, 4η & 5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, ‘Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας’) και έχει αποσπάσει βραβεία και σημαντικές διακρίσεις (Iconic Award 2013, Α’ βραβείο για την ‘Βαλκανική Πλατεία’, Β' βραβείο  για την 'Ανάπλαση και Επανάχρηση πρώην εξορυκτικών περιοχών λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία',  εύφημο μνεία για την ‘Δημοτική Αγορά στην Λάρνακα’, κλπ). 

 

PARTNERS

 

Αναστασία Παπαδοπούλου

Η Αναστασία αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην Αρχιτεκτονική Τοπίου από το Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονική Τοπίου, Α.Π.Θ. με αντικείμενο τον σχεδιασμό τοπίου και αστικών υπαίθριων χώρων, καθώς και την αποκατάσταση τοπίου, από το 2005. Παράλληλα με την επαγγελματική της ενασχόληση, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

 

Βανέσσα Τσακαλίδου

 

Η Βανέσσα αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. με άριστα, αφού παρακολούθησε ένα εξάμηνο στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Είναι διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από την Bartlett School του U.C.L. Η διδακτορική της διατριβή επιδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποτροφιών στην έρευνα ‘Ηράκλειτος’. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. από το 2018, στο οποίο διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία της αρχιτεκτονικής από το 2006. Ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας της έκδοσης ‘Μοντερνισμός και αρχιτεκτονική εκπαίδευση’ do_co.mo.mo_03, υπεύθυνη για την επιμέλεια των εκδόσεων ‘KTIΡIO Αρχιτεκτονική+Design’ και την επιμέλεια αφιερωμάτων της επετηρίδας ‘Αρχιτεκτονικά Θέματα’. Από το 2009 είναι Εθνική Επίτροπος για το διεθνές βραβείο Piranesi, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σλοβενία. 

 

Ελευθερία Δισλή

Η Ελευθερία αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μελετητικού Πτυχίου [τάξη Γ’ - κατηγορίες 06 & 07] και  μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού από το  ΑΠΘ.

 

Συνεργάτες | 2009 - σήμερα:

Παντελής Πετρίδης

Χριστίνα Παντελίδου

Θεοδώρα Λυμπέρη

Μαρία Γεωργίου

Θοδωρής Κύττας

Στέφανος Σκαρλακίδης

Αναστασία Κάλλου

 

Άγγελος Σιαμπακούλης

Στέλλα Ροσικοπούλου-Παππά

Φάνος Κάτσαρης

Ειρήνη Κρασάκη

Μαρία Αβραμίδου

Έλενα Μποτσιβάρη

Δανάη Κωνσταντινίδου

Σταύρος Απότσος

Στάθης Στυλίδης

Στρατής Γεωργίου

Κυριάκος Ολύμπιος

Αλεξάνδρα Νιάκα

Ελένη Κουμπλή

CLIENTS

 

bottom of page